Pioneres del municipalisme feminista

Margarida Colomer.  Historiadora
523

En el context d’unes noves eleccions municipals hem volgut recordar que fa 85 anys, el  1934, per primera vegada van omplir les llistes electorals republicanes. Les primeres en què les dones van poder votar i ser elegides en igualtat amb els homes. Foren només 4 dones sobre uns 8.000 regidors.

Nativitat Yarza, esdevingué alcaldessa de Bellprat, la primera de la història de Catalunya elegida democràticament per sufragi universal. Fidela Renom, fou la primera regidora de Sabadell. Justa Goicoechea, la primera d’Hospitalet. I Consol Nogueras, la primera de Mataró. Totes foren electes en llistes del republicanisme d’esquerres, conformades per ERC i els seus socis de la USC i del PRDiF.

Al llarg de la guerra civil, s’hi van afegir dones del PSUC, POUM, i de la CNT. Milers de republicanes anònimes són les mares i àvies de les coratjoses dones polítiques que avui, des de l’exili, a la presó i afrontant judicis injustos, continuen el seu compromís per la justícia social i a llibertat nacional: Carme Forcadell, Dolors Bassa, Marta Rovira, Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Anna Gabriel, Anna Simó…

La normativa actual per les eleccions marca que les llistes han de ser equilibrades entre homes i dones però no afecta els municipis petits. Avui es poden presentar llistes exclusivament de dones. És el cas de la candidatura de Compromís Llíber un poble de la Marina Alta, també la de Juntes per Corbera d’Ebre de la Terra Alta.

Gràcies al compromís de les pioneres i les dones que avui s’han presentat a diverses candidatures, esperem que culmini amb el millor dels finals: la nostra plena llibertat social i nacional.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí