Rocacorba des de Pujarnol

Text: Josep Grau (Montaltrek)
535

Ara que és hivern i fa fred us proposo una excursió matinal per un camí força assolellat que té una gran recompensa quan s’arriba el cim perquè des d’allà podem contemplar els Pirineus per una banda, el llac de Banyoles als nostres peus, i d’altra banda els penya-segats de Sau i Susqueda amb el Far i, si fa bon dia, fins i tot el mar amb les Illes Medes.

Pujarnol: Petit nucli que data la seva existència des del 1017 i on és comú trobar-nos el bestiar pasturant lliurement pels camps que envolten el nucli urbà.

Ermita de Sant Nicolau: És una petita ermita romànica que està situada al peu del camí. Des d’aquest punt, en un dia clar, podem contemplar el Canigó, amb el cim nevat si és hivern. Va ser construïda el segle XII per tal d’oferir servei religiós als masos de Pujarnol i Sant Miquel de Puigmajor. Malgrat que se sap que el segle XV la comarca va patir un terratrèmol, l’ermita es mantingué intacta. Just darrere de l’edifici trobem el “castanyer del Pla de Sant Nicolau” que està catalogat com a arbre monumental per les seves dimensions. De fet, presenta una alçada de 18 metres i 10 de capçada.

Castell de Rocacorba: Una vegada reconquerides les terres gironines pels sarraïns, va ser un dels primers castells a alçar-se en tota la província de Girona. Així doncs, en tenim documents des de l’any 1065. Sabem que va tenir un paper important en la guerra de remences, ja que els pagesos es van apoderar d’ell el 1479 i s’hi van mantenir fins al 1482, quan els van desallotjar. Després d’aquest fet, i per tal que no es repetís, els jutjats de Girona van proposar al rei la demolició del castell. Per tant, a dia d’avui no en queda cap rastre.

Rocacorba: El santuari està situat dalt del massís de Rocacorba, a Canet d’Adri, vora els 929 metres d’altitud i just al costat del Puig Sou, de 992 metres i actualment ocupat pels repetidors de televisió que s’albiren des de moltes comarques veïnes. En aquest racó de món és on s’erigeix solemnement al cim una roca en forma de proa de vaixell.

Itinerari: Circular. Durada: 2,50 h. Desnivell: 300 m. Distancia: 8,7 Km.
Track a Wikiloc: Rocacorba des de Pujarnol – A prop de Banyoles

COM ARRIBAR-HI

Partint de Banyoles, ens enfilem per la carretera local (GIV- 5247) i travessem el llogaret de Pujarnol. Uns 2 kilòmetres i mig més endavant aparquem el cotxe en el voral de la carretera, en algun dels petits llocs habilitats que hi ha.

Comencem a caminar, mentre pugem per la pista asfaltada, però al cap de poc veiem uns senyals de PR de color blanc i groc i, aleshores, entrem al bosc.

Sortim una altra vegada a la pista asfaltada, passem pel costat d’un mas i més endavant arribem a l’ermita de Sant Nicolau on ens podem desviar per visitar el castanyer i, un cop hàgim tornat a la pista i passat el primer revolt, a on ens trobem un indicador de la font de Sant Nicolau, observem un altre tros de camí que està vorejat d’alzines, les quals ens faran la ruta més captivadora.

Tornem a la pista asfaltada que, com podeu veure, anem vorejant perquè estem fent petites variants d’aquesta mateixa. Un tros més amunt localitzarem un gran pla i, en aquest punt deixarem la pista i travessarem el pla fins al fons a l’esquerra, on trobarem un corriol que s’enfila i, popularment s’anomena “camí dels morts”. Aquest és el tros de sender més bonic, però cal anar amb compte, ja que no és recomanable per a persones que pateixin vertigen.

Tornem a sortir a una pista ampla, ara ja de sorra. Es tracta del tram proper a Rocacorba i haurem de continuar a la dreta per on al cap de poca estona veurem el majestuós santuari enfilat sobre una roca que sembla la proa d’un vaixell.

Una vegada hàgim descobert el santuari podrem continuar per un corriol que hi ha al fons del recinte i que s’enfila per unes roques. Si el seguim, passats aproximadament 100 metres trobarem un transformador de la llum i unes antenes. Es tracta del mirador, des d’on obtindrem unes vistes espectaculars.

La tornada la realitzarem pel mateix lloc o bé, si ho preferim, anirem baixant per la pista ampla fins a trobar el nostre vehicle.

Que ho disfruteu!

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí