Ruta: Camp d’aviació de Rosanes

Josep Grau.  www.montaltrek.org
148

Aquest mes us proposo fer una ruta històrica pel camp d’aviació durant la Guerra Civil Espanyola. D’allà en sortien avions per bombardejar Lleida, Reus, Barcelona i la rodalia. El van fer servir tant els republicans com després els nacionals.

En concret, el trobem a la Garriga, una població que va créixer en nombre d’habitants durant la guerra gràcies a l’impuls dels hospitals militars i del camp d’aviació. Com havia sigut una pista d’aterratge, és una ruta planera, amb només 17 metres de desnivell.

La història del camp remunta a principis dels anys 30, quan un empresari argentí de Barcelona, aficionat a l’aviació, va fer construir un camp particular a Rosanes, entre la Garriga i l’Ametlla. A dia d’avui en aquest camp encara podem trobar:

Refugis: En tenim un total de 2. Són galeries curtes amb doble accés, a 1-2 metres de profunditat. Permetia protegir-se de les bales i la metralla de l’aviació, però no de les bombes de gran impacte, ja que per aquesta protecció, haurien d’estar a uns 15 metres sota terra i una cuirassa de formigó.

Menjador de la tropa, Cuines, Serveis i dutxes: Encara es pot veure la vella façana exterior d’aquest edifici, amb uns capitells que en forma de petit porxo precedeixen l’entrada, amb un rètol al damunt que encara i s’hi llegeix la paraula “Comedor”.

Garita sentinella: Es tracta d’una garita des d’on es feia guàrdia i que encara està en bon estat.

Sala de Ball de Can Bou: Va ser construïda l’any 1920 pels veïns del Pla de Llerona. Tot just davant hi havia un Mas amb una botiga i un bar, de manera que els veïns s’hi aplegaven. Quan hi havia ball, els músics es repartien a dinar a les diverses cases del Pla.

Itinerari:  NO Circular. | Durada: 2:15 h. | Desnivell: 17 m. | Distància anar i tornar: 6  Km.
Època: És ideal per fer de tardor a primavera, perquè el sol ens acompanya durant tot el recorregut i ens acarona amb la seva escalfor. Com que es tractava d’un camp d’aviació és un camí planer, amb només 17 m de desnivell.
Track: Camp-Aviacio-La-Garriga-a-Refugi-Antiaeri-de-Can-Sorgues

COM ANAR-HI?

Prenem l’Autovia C-17 direcció cap a Vic, i sortim a la GARRIGA SUD, baixem fins a la rotonda i agafem el primer carrer a MÀ DRETA, que és el C. De Ramon Ciurans i no el deixem fins al C. de Rosaner (just abans de girar trobem una nau amb un gran rètol que diu: ACABADOS DEL VALLÈS) i al final del carrer estem al Castell de Rosanes i el Golf, aleshores aparquem el cotxe.

Comencem a caminar direcció al golf i a la primera cruïlla girem a l’ESQUERRA i travessem el camp per la pista que el divideix en dues parts. Al final girem a l’ESQUERRA, fins a arribar a una casa vella que és Can Bosch. Seguidament, GIREM A LA DRETA. Veurem un rètol que ens indica que des d’aquí si ens endinsem dintre un camp de conreu pel lateral, ens podem apropar al Refugi Antiaeri Nº 2. Podem veure la petita entrada per la qual s’accedia, i uns metres després, veiem la boca de sortida.

Tornem a la cruïlla de Can Bosch i ara sí, GIREM A LA DRETA, on un rètol ens indica que  hem d’anar cap a “CAN SORGUES”. Al final de la recta, topem amb el Mas de Cal Ernani i girem A L’ESQUERRA. Aleshores continuem fins que trobem un rètol que ens indica el gir A LA DRETA, fins a Cal Nen. Passem per un tram de cases. Fa falta que estiguem alerta perquè quan el carrer s’eixampla, a la nostra esquerra ens queda la Sala de Ball de Can Bou.

Deixem al costat uns camps i a la primera cruïlla que trobem, que ens indica “Camí de Can Rimbau”, girem a L’ESQUERRA per tal d’arribar primer a la Garita del sentinella. Després veurem la nau que ens queda a l’esquerra amb un petit porxo, és el menjador i cuina, ho reconeixerem perquè en el frontal encara es pot llegir “COMEDOR”.

Seguim fins al final del carrer i a mà DRETA veurem el Refugi de Can Sorges que té una llargada de 45 metres. Després d’informar-nos dels avions que aquí volaven i de les incursions fetes, a través de diferents panells, podem emprendre el camí de tornada, resseguint el mateix de l’anada.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí