Ruta: El dolmen de Pedra Gentil

Josep Grau.  www.montaltrek.org
738


Ens agrada sentir parlar de bruixes i de les històries que les envolten? Doncs aquest mes passarem per Vallgorguina, on la tradició popular les reivindica, ja que el seu nom ja està lligat a la bruixeria perquè etimològicament vol dir: La Vall del Gorg de la bruixa Dina. Durant la ruta ens trobarem els següents llocs d’interés:

Can Clarens: Masia del 1776, convertida actualment en casa de colònies.

Dolmen de Pedra Gentil: Lloc on segons la tradició, es reunien les bruixes de la comarca per celebrar els seus aquelarres i retre vassallatge a Satanàs, besant-li la part més escatològica. Actualment, a la nit de Sant Joan, encara s’hi celebren sàbats populars.

No hi ha un acord clar de la seva edat, mentre uns diuen que va ser construït cap el 3.500 aC, altres sols li donen 2.000 aC. Sigui un cas o l’altre, podem dir que la seva edat és respectuosa. La pedra superior està trencada i s’aguanta amb 7 pedres que li fan de suport.

Al propietari de aquestes contrades l’any 1885, en Josep Pradell, li feia nosa a on estava situat i el va traslladar al damunt del turonet on es troba actualment.

Santa Eulàlia de Tapioles: Fou en principi una cel·la monàstica que ja ens en fa referència el rei franc Lluís el Tartamut i ja cap l’any 1000 aC passà a dependre del monestir de Sant Cugat.

L’any 1850, en Josep Pradell, de qui ja hem parlat abans, propietari de la masia de Can Pradell de la serra, va fer edificar el campanar, el cementiri i el coronament del perfil decorat de la façana amb esgrafiats que ara no es conserven. Damunt la porta d’entrada s’hi podia contemplar la creu càtara.

Itinerari: Circular | Durada: 3 h. | Desnivell: 160 m.
Distancia: 8,7 Km. | Època: Tot l’any.
Track a Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/dolmen-de-pedra-gentil-vallgorguina-16407304

Comencem el nostre recorregut a Vallgorguina, just al davant de l’Església parroquial surt la carretera de Mataró, a MÀ ESQUERRA si venim d’Arenys de Munt; passats uns 600 metres i tot seguint els rètols que diu “Can Clarens”; a MÀ DRETA, trobarem un pont i pugem amb el cotxe, fins a un descampat ample en què deixarem el cotxe aparcat i començarem a fer cames.

Comencem pujant per la pista ampla que ens porta cap a Can Clarens; travessem la masia pel camí que passa pel bell mig i per sobre de la masia, no prenem el desviament que surt a la dreta.

Anem pujant i flanquegem la carena del Trull, no deixem el camí ample, fins arribar a la pista que porta al Corredor. Davant nostre tenim Can Pradell de la serra, caminem en direcció a aquell mas i continuem fins a un revolt molt marcat a la dreta. D’allà surt un camí secundari que en uns 250 metres ens menarà a Santa Eulalia de Tapioles.

Retornem fins el revolt marcat i continuem avall fins el Dolmen de Pedra Gentil i el Turó del Dolmen, des d’on gaudirem de boniques vistes del Montseny i el Turó del Home, tot plegat en un curt trajecte.

En baixar del muntitjol del Dolmen, fa una placeta i prenem el camí que surt a la nostra ESQUERRA i baixa fins connectar amb una pista ampla que anem baixant; pocs metres abans de travessar el Pont de Can Pradell que dóna a la carretera de Sant Celoni, prenem el camí que surt A LA DRETA .

Anem seguint aquest camí planer i passem pel costat de la Rectoria Vella, ja no deixem aquest camí que va pel costat de la riera de Vallgorguina, sense arribar a travessar-la.

Arribats al nucli urbà de Vallgorguina, en uns plafons que indiquen la ruta, fem una ziga-zaga DRETA – ESQUERRA i continuem el camí, tenint la Riera de Vallgorguina i les cases a la nostra esquerra.

Continuem fins trobar la pista que hem pujat en cotxe, la prenem i seguint per la mateixa, en poca estona arribarem al descampat on ens espera el nostre vehicle que ens ha de tornar a casa.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí