Ruta: El dormidor del corb marí

Josep Grau.  MONTALTREK
605

En el Maresme que és un espai preciós de mar i muntanya, des de fa uns anys ens visiten de la primavera a la tardor, els corb marins.  Tenim un assentament a Sant Pol i un altre a Arenys de Mar, a part d’algun petit grup a  Pineda.

Són uns ocells que amb les ales obertes, poden arribar als 2 metres d’envergadura, per pescar, quan han albirat un peix, neden a tota velocitat cap al fons i poden submergir-se entre 5 i 20 metres de profunditat. El seu bec, lleugerament corbat a la punta, fa les funcions de l’ham del pescador, subjectant la presa. Això ho poden aconseguir, perquè les seves plomes no són impermeables i no hi ha membrana d’aire entre elles.

Si tenim l’ocasió d’observar-los de prop, el que ens crida l’atenció, són uns ulls de color verd, molt vius i brillants. També és curiós que per dormir, pleguen el cap entre el seu llarg coll i s’aguanten sobre un sol peu, plegant alhora el segon peu a sota el cos.

Venen de Menorca i en menys quantitat de Mallorca. I al que venen és a menjar “sonsos”, se’n mengen uns 100 peixets al dia.

La colònia que ens visita està censada actualment al Maresme en 221 exemplars o visitants que els encanten les nostres costes.

Són ocells monoparentals i curiosament els mascles es solen quedar a Menorca i són les femelles, amb les cries, que venen aquí per a poder menjar més quantitat de peix i fer un engreix ràpid. A l’hivern, tornen a Menorca en una travessia de 240 kilòmetres per a l‘aparellament i gestació dels nadons.

Itinerari: Circular. | Durada: 1 h 45 min. | Desnivell: 130 m.
Distància: 5.3 km.
Nota: Aquesta sortida l’hem de fer a la tarda, unes dues hores abans de fer-se fosc, així arribarem al Dormidor del Corb marí, quan arriben els ocells.
Track: Caldes d’Estrac a Muvisa.


COM ARRIBAR

Comencem la nostra ruta, a la Riera que passa pel mig de Caldes d’Estrac, després de passar l’entrada a la Urbanització Andersen i just abans de tenir el pont de l’Autopista a sobre el nostre cap, veiem a MÀ DRETA, un camí vorejat per un canyissar, emporlanat, amb una forta pujada per a fer-nos suar una mica, ja que serà el desnivell més acusat de tota la sortida. Hem de travessar una tanca pel lateral, que és per a cotxes i motos.

Arribats al pla, continuem a ESQUERRA (no travessar el pont de l’Autopista) i al cap d’uns 120 metres, surt a MÀ DRETA un corriol que va baixant entre la brolla. El seguim fins al final (en el camí ens trobarem amb un pi caigut que barra el pas, i just per on està partit, el podem travessar). Desemboca en un rial que continuarem baixant A DRETA  fins que trobem un túnel metàl·lic que travessarem; estarem passant per sota de l’autopista.

Ja passat el túnel, seguim A LA DRETA, pel rial fins al final, passem per un mas abandonat, Can Salvà i veiem com de la teulada, hi han crescut figueres de moro –lloc curiós per a créixer– i a la primera cruïlla, continuem baixant a ESQUERRA.

Al cap de pocs metres, trobem un encreuament de quatre camins, és el Rial Llarg, GIREM A DRETA, direcció al mar.

Sortirem als cinemes de la Muvisa i sense deixar la vorera hem d’anar a buscar el pas subterrani que està davant del Lidl i travessem la Carretera Nacional per sota.

Una volta travessat el pas subterrani, recte als nostres ulls, pugem uns esglaons i passem pel costat de la carretera, pujant a sobre el túnel, protegits per un guarda-rail.

En les roques que podem veure tocant el mar i des de sobre el túnel, és on hi ha el DORMIDOR DEL CORB MARÍ. Allà, després de pondre’s el sol, els podrem veure com van arribant.

Després de contemplar-los, podem continuar direcció a Caldetes, i una mica abans de la rotonda, passem per sota la via del tren i prenem el camí de sorra que hi ha al final de la platja, que ens menarà al Passeig de Mar de Caldes. I quan arribem a l’Hotel Colon, pujarem tota la Riera de Caldes, fins a trobar el nostre cotxe.

També podem optar per parar en un dels molts llocs que hi ha a la Riera, per a prendre un refrigeri i arribar a casa, ja havent sopat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí