Ruta: Mare de Déu de l’Alegria

Text: Josep Grau (Montaltrek)
604

Ruta totalment urbanita, que discorre per algunes boniques vistes del mediterrani amb tota la badia que s’obre de Montgat a Barcelona, i per l’altra banda, veiem els cim de El Turó de Galzeran (que es el punt més elevat de la Serralada de Marina) i els turons que l’envolten. Quasi tota la ruta discorre per carrers ‘emportlanats’.

Monument a la Mediterrània: Situat a la Plaça Mallorquines, just al davant de l’estació Renfe. Evoca la relació marinera de Montgat amb el mar.

Xemeneia: Es de la antiga fabrica “Explosivos Rio Tinto” dedicada al sector químic, que tenia una gran superfície en aquest indret, actualment és un bonic element simbòlic.

Túnel de Montgat: Primer túnel a Espanya, fet l’any 1847 per salvar l’obstacle del turó de Montgat, que tallava el pas del Ferrocarril de Mataró a Barcelona. Va ser excavat a pic i pala, el que va fer que encarís notablement l’obra. La boca Nord està decorada amb imbricacions ceràmiques i coronada amb merlets.

Monòlit als Fundadors del Centre Excursionista Català: Es troba al cim del turó de Montgat. L’any 1876 vingueren d’excursió un grup d’amics barcelonins i aquí varen decidir formar el Centre Excursionista de Catalunya, que va ser el primer centre de Catalunya dedicat a la muntanya.

Caves Parxet: Al voltant de la masia Parxet es comença a elaborar el conegut cava, a partir de 1920, per la família Suñol.

Mare de Déu de l’Alegria: Fou l’antic temple parroquial de Tiana, consagrat l’any 1104, va ser molt modificat a l’inici del 1700; encara que es del gòtic, la façana no s’assembla en res a aquest estil, ja que ha estat reformada en diferents ocasions.

Durada: 3 h. | Desnivell: 190 metres. | Distància: 10.1 Km (anar i tornar).
Track: Montgat-Mare-de-Deu-de-la-Alegria

COM ANAR-HI?

Comencem el recorregut a l’estació Renfe de Montgat, tot just sortir al carrer, tenim al davant una bonica escultura, dedicada a la Mediterrània.

Caminem direcció Nord per un llarg aparcament que va fins poc abans del Turó de Mongat (el del túnel del tren), i al final, prenem la vorera al costat de la Nacional-II i arribem a unes escales de fusta, que ens portaran al cim.

Després de contemplar el paisatge i l’escultura en honor dels fundadors del Centre Excursionista de Catalunya, tornem a baixar i continuem per la mateixa vorera. Arribats al pla, creuem la carretera Nacional i davant tenim l’Ajuntament i la Plaça de la Vila, prenem unes escaletes a MÀ ESQUERRA amb un rètol que diu Tiana.

Seguint per aquest passadís, creuem l’Autopista per sobre i passem pel costat del Cementiri de Montgat; girem A DRETA i pugem fins al primer revolt que diu “Parc del Turó del Sastre”.

Pugem cap al Parc i la segona cruïlla a la dreta travessem per una placeta i baixem fins a trobar una carretera ampla que seguim endavant, fins que ens trobem amb el “Club de Tennis Turomar”.

Girem A L’ESQUERRA i seguim per l’Avinguda Jordana. Una rotonda i prenem la avinguda de l’esquerra que es la mateixa Avda. Jordana; en arribar al final , fem una ela, 20 metres a la DRETA i ja agafem el Carrer MATAS a L’ESQUERRA.

Seguirem aquest carrer recte, passarem per Can Parxet de Dalt i continuem pel carrer Matas (esquerra), fins travessar tot Tiana, passant per la Plaça de la Vila i la Biblioteca, fins arribar a l’Església de Sant Cebrià.

Trobem una casa blanca, situada al bell mig de la nostra via, de la que surten dos carrers, prenem la baixada a LA DRETA, es el carrer de la Mare de Déu del Carme; el baixem fins al final. Estem en un espai, on del davant mateix nostre surten unes escales, les pugem i sortim a una plaça.

Ara continuem a LA DRETA, travessem la carretera i pugem pel carrer de L’ESQUERRA que és el Camí d’Alella i quan portem uns 50 metres, surt a L’ESQUERRA un trencant sense asfaltar, que en pocs minuts ens portarà a l’Ermita de la Mare de Déu de L’Alegria. (En cas de dubte, podeu preguntar pel Cementiri de Tiana, que està al costat mateix de l’ermita).Després de beure aigua fresca de la font i contemplar els voltants, tornem pel mateix camí que hem vingut, fins a l’estació de Montgat.

Ruta perdedora, ja que travessa molts carrers; molt recomanable fer-la amb el track.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí