Ruta: Les Masies de Voltregà

Text: Josep Grau (Montaltrek)
627

Encara que el paisatge és espectacular, reserveu-vos aquesta sortida pels pròxims mesos d’abril i maig. Per què? Doncs perquè en aquest temps, a més del paisatge i la llera del Ter, que ja de per sí ja valen la pena, podrem observar des d’uns miradors degudament equipats ocells espectaculars, com són el bernat pescaire o, fins i tot, algun corb marí. A part, podrem escoltar l’enrenou que fan mentre van i tornen dels nius per cuidar les cries.

Per cert, no us oblideu dels prismàtics i, si sou aficionats a la fotografia, d’una càmera amb un bon zoom.

Gallifa: És la primera masia que trobem una vegada hem abandonat el nucli urbà. L’hereu de Gallifa, juntament amb un capitalista de Barcelona, van construir dues grans filatures tèxtils: Filatures Voltregà i Filatures Marquet. Ambdues empreses van tancar a causa de les diferents crisis tèxtils que hi va haver. Actualment la casa pairal, en mal estat, és dels masovers.

1r mirador: És un bon lloc per observar els ocells i veure l’illa central que s’ha format al riu amb les últimes pluges.

La presa: D’on neix el canal que portarà l’aigua fins a les filatures per poder generar electricitat.

Casa del guarda: A l’esquerra ens queda la casa senzilla, on viu el guardià de la presa.

El puig- Granja La Moreta: A la dreta i dalt d’un puig veiem una explotació ramadera de 1.500 vaques.

Cal Manco: En el moment que tornem a travessar el canal passem pel davant de la casa i veiem que tenen unes quadres pels cavalls.

Filatures Marquet: D’aquesta filatura, que va ser molt important en el seu moment, només en queden les runes.

Mirador 2: Des d’allà podrem observar una munió d’ocells que van i venen mentre ens ofereixen un espectacle magnífic.

Filatura La Riva: La família Victoriano Oliveras de la Riva va adquirir aquesta fàbrica de filatura a principis del segle XX i hi va fundar el Club d’Hoquei: Club Patí Voltregà. Actualment, les instal·lacions estan en desús, encara que s’hi produeix electricitat amb el generador de l’empresa i es ven.

Casa del Marquès de Palmerola: Aquesta mansió, com també els jardins i boscos que l’envolten, és actualment l’Ajuntament de Les Masies de Voltregà. A part, també hi ha dues sales: una d’exposicions i una altra per a activitats diverses. En la reforma per convertir la mansió en oficines han conservat l’encant original de la biblioteca, el despatx del batlle amb una llar de foc…

Itinerari: Circular | Durada: 2 hores | Desnivell: 54 m. | Distància:8 Km.
Època: Preferentment Abril-Maig

COM ANAR-HI?

Arribem a Les Masies de Voltregà per l’autovia C-17 que va a Berga i l’abandonem a la sortida 72. Travessem l’autovia per sobre i aparquem al carrer Puigcerdà, que és el primer a mà esquerra. Estem al barri de Despujol.

Comencem a caminar i tornem a creuar per sobre l’autovia, tal com hem fet amb el cotxe i, a la rotonda que hi ha les lletres “LMV” en gran, prenem la carretera del final a l’esquerra, la qual s’enfila per una pujada amable. Seguint aquesta carretera passem per Gallifa, el primer mirador, La Presa i continuem per travessar el Canal. Al cap de poc, en una cruïlla, deixem el camí principal i seguim recte endavant.

Anem vorejant el Ter, amb tota la seva bellesa, per l’esquerra. En el moment que tornem a creuar el canal estarem passant pel davant de Cal Manco i, si seguim per la paret de les runes de la Filatura Marquet, arribarem al segon mirador. Estem seguint el Sender Vora Ter GR-210. A la propera cruïlla, seguim planejant A DRETA i al cap d’uns 700 metres, tornem a girar A DRETA, més endavant, travessem l’autovia C-17 per sota. En una recta llarga, tenim el canal a l’esquerra i la Casa del Marquès de Palmerola ens queda a la dreta més enllà d’uns camps.

Al final de la recta, passem pel camí del costat de la paret de la Filatura de la Riva i, si seguim aquesta pista, arribem a la carretera de Puigcerdà, on girem a la dreta i, passats aproximadament 100 metres, entrem per un passeig de plàtans que al final continuant a l’esquerra, ens porta davant de l’Ajuntament. Allà podrem contemplar l’edifici i el jardí que puja en una ampla avinguda amb un estany i una font al centre. Quasi al final de la petita pujada, davant d’un panell explicatiu, sortirem per la portella de la dreta.

A la propera cruïlla seguim planejant a la dreta i, passats uns 700 metres tornem a girar en la mateixa direcció. Més endavant travessem l’autovia C-17 per sota. En una recta llarga ens queda el canal a l’esquerra i la Casa del Marquès de Palmerola a l’altra banda, més enllà d’uns camps.

Sortim a un carrer asfaltat i direcció a l’esquerra arribarem a un gran aparcament que és on fan el mercat setmanal: si hi aneu un diumenge podreu gaudir d’un bon esmorzar de brasa, amb un bon porró de vi ben merescut.

A continuació, a l’altra vorera, ja reconeixereu les cases del Carrer de Puigcerdà, on hem aparcat el cotxe.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí