La ruta prehistòrica de la Roca

Josep Grau.  MONTALTREK
443

Fa milers d’anys, els nostres avantpassats ja corrien pel Maresme, potser tenien un ramat de cabres al que és avui dia la Plaça de Vendre d’Argentona o caçaven on hi ha avui dia la Casa de la Vil·la de Mataró, etc. Prova d’això és la quantitat de monuments funeraris, inscripcions en roques, etc., que ens han deixat com a testimoni d’aquelles èpoques. En el recorregut d’avui, mirarem de copsar un xic del que varen deixar-nos.

Dolmen de Can Gol I: És el monument megalític més gran i complex de tota la ruta; és una galeria d’uns 8 metres, formada per diverses lloses adossades; la coberta s’ha perdut, però es poden veure part de les lloses i una part del túmul (de planta circular) que podia haver tingut uns 14 metres. A les excavacions varen trobar-se destrals de sílex i un molar humà. És una llàstima que estigui dintre el jardí d’una finca particular, però el podem observar pujant a la rampa de pedra que s’ha fet per fora de la reixa per a poder-lo veure (amb certa dificultat).

Dolmen de Can Gol II: Molt més petit que l’anterior, d’1.70 metres de llargada, tampoc té la coberta. En les excavacions s’hi trobaren algunes destrals de sílex.

Roca Foradada: És una cova sepulcral feta artificialment, o sia buidada manualment amb eines molt rudimentàries sobre el 2.500 aC. Si han trobat ascles de sílex (pedres tallades a partir d’un nucli) i que es feien servir de ganivets per tallar la carn o adobar les pells.

El Bolet: Petita escultura de fusta al peu del camí

Pedra de Les Creus: Té nombroses inscultures, unes 20 creus i signes de difícil interpretació, es calcula que corresponen a l’edat mitjana. Una llegenda diu que les creus són en record de les víctimes del bandoler Perot Rocaguinarda.

L’Elefant: Les vistes des del llom són una passada, és d’època moderna, ja que en el segle passat, abundaven els picapedrers a la zona i algun d’ells, deuria desenvolupar la seva faceta artística.

Cara de l’Indi: A un costat, tenim l’Indi (un indígena americà, un home) i a l‘altre costat, un Moai típic de l’illa de Pasqua… que les dues figures estiguin tallades a la mateixa roca, es diu que no és casualitat. Es pensa que esta fet amb l’idea de transmetre un missatge d’iniciació o esotèric i que es refereix al déu romà Janus (de iauna: porta, entrada o inici de…) i que era considerat el déu de les entrades i sortides, de l’interior i de l’exterior… 

El Plat del Rei o del Molí: És un bloc granític, a la part superior té una cassoleta de 80 centímetres i un reguerot de desguàs cap a terra. Coneguda de ben antic com a punt de referència per boletaires i caçadors. Hi ha diverses interpretacions del que podia ser, una d’elles era que degut a la proximitat al Dolmen de Céllecs, podia ser una plataforma per a sacrificis i descarnament de cadàvers.

Pedra de les Orenetes: És el tresor mes important i menys ben conservat de tot el conjunt que hem vist. La UNESCO la va declarar Patrimoni de la Humanitat el 1998. És un conjunt format per unes 30 figures de color vermellós i ataronjat que pertanyen entre el Neolític i l’Edat del Bronze. Les figures (la majoria no es poden veure si no es coneix bé allà a on son) són de traç curvilini, punts, figures femenines, animals quadrúpedes….

Itinerari: Circular | Durada:  2:50 h | Desnivell: 210 metres
Distància:  7.99 Km | Època: Tot l’any
Track: Matinal a Ruta Prehistòrica de La Roca del Vallès

COM ANAR-HI?

A la carretera que va de La Roca del Vallès a Vilanova del Vallès (BV- 5001) i abans de la rotonda, trobem un rètol a MÀ ESQUERRA que diu “Ruta Prehistòrica”, és la Urbanització de La Pineda,  prenem aquest carrer en fort pendent i anem pujant fins arribar al C/ de la Ruta Prehistòrica; el carrer acaba en una placeta que és a on aparquem el cotxe.

En el lateral dret de la placeta, veiem un petit pujador, que ens permet veure a l’interior el Dolmen de Can Gol I, que està ubicat a l’interior del jardí de la finca particular.

Anem baixant i a uns 100 metres girem A DRETA, pel Camí de la Roca Foradada; un rètol ens indica que estem en el PR C-36 “Ruta Prehistòrica de Can Gol I – Céllecs”.

Pugem un petit tram i girem A ESQUERRA i ja queda davant nostre el rial que ens introdueix al bosc, després de travessar una cadena, al cap de 200 metres, en una placeta a l’esquerra, tenim el Dolmen de Can Gol II i a la dreta La Roca Foradada, seguim aquets corriols per fer la visita i tornem a la esmentada placeta.

Anem seguint pel rial i ignorem el camí que surt a dreta tot pujant per un trosset curt però força costerut, a on podem veure El bolet que hi ha al marge dret.

Al cap de poc, veurem un rètol que diu “Pedra de les Creus” i ens indica que girem A ESQUERRA, i seguin el curt corriol, arribem a La Pedra de Les Creus.

Continuem pel darrera de la pedra per un corriolet, al final anem  A DRETA en suau pujada i en arribar a un Pi alt i frondós veiem que surt un baixador  A ESQUERRA que hem de seguir uns 30 metres; al final seguim A ESQUERRA i en arribar a una cruïlla, fem ESQUERRA i al cap de pocs metres DRETA.

Seguim i a la propera bifurcació ESQUERRA, no deixem aquest camí i després d’un revolt de 180º girem A LA DRETA, anem seguint la pista principal, ignorant tres camins que surten per la dreta.

El camí acaba en una placeta i al fons A DRETA surt un corriol que entra al bosc, el seguim, ignorant els desviaments,  continuem i el camí empalma amb una torrentera que anem baixant fins a una esplanada presidida per un pi majestuós, al cap de uns 20 metres GIREM A DRETA  i pocs metres després, continuem pel camí que ens ve al davant, lleugerament a L’ESQUERRA.

El seguim fins el final  i travessa un petit rierol, continuem  per un caminet entre un bosc frondós i al final del camí prenem la pista ampla que puja A DRETA.

Quan aquest acaba, GIREM A ESQUERRA, fins trobar una roca gran al mig del camí, que amb una mica d’imaginació, sembla una cara, això ens indica que hem de seguir A DRETA.

No deixem el camí ample, i poc després de un trencall a dreta que no agafem, estem alerta, perquè entre les roques i a la dreta del camí, en veurem una que és l’Elefant.

Molt poc després i a l’esquerra del camí tenim la roca de l’Indi. Podem aprofitar per fer una paradeta i les fotos de rigor.

Just a l’esplanada que s’obre al davant de la roca de l’Indi, prenem el camí que la voreja per la DRETA.

Trobem dos pilars de pedra amb un camí a LA DRETA, hi entrem i al cap de poc arribem a una bonica basa d’aigua pel rec en altres temps i si tenim molta calor ens hi podem refrescar.

Seguim pel pujador que queda a la nostra esquena a buscar el camí per on veníem i anant a DRETA, ja no el deixem, ignorant les cruïlles, fins arribar a un rètol que diu ‘Plat del Rei o del Molí’. Ens desviem per anar a veure aquesta pedra i tornem a aquest punt.

Continuem uns 80 metres i a la bifurcació anem A ESQUERRA, per una pista ampla apta per a cotxes tot terreny i anem baixant fins arribar a l’indicador de la Pedra de les Creus que ja coneixem (a mig camí, un rètol ens indica que baixem per una torrentera; l’ignorem ja que està en molt mal estat).

Just abans del proper revolt a L’ESQUERRA, i al peu d’un Pi amb una senyal del PR, quasi esborrada, prenem una torrentera i després d’uns 70 metres, dona a un camí que seguim A ESQUERRA  i en pocs metres haurem arribat a la Pedra de Les Orenetes.

Tornem enrere per i sense deixar aquest camí, arribem a una bifurcació que ja coneixerem i seguint a ESQUERRA, tancarem circuit; i ja continuem pel tros que hem fet a la anada, fins arribar al cotxe.

I així acabem una interessant ruta històrica bastant complicada de seguir per la quantitat de caminets que hem de prendre. El millor és fer servir el track, per seguir el camí d’una manera senzilla.

Bibliografia: Wikipedia / Airunworld–Núria / Megalitisme

COMPARTIR