Tota la força de les maduixes del Maresme

Text: Redacció
337

El confinament no afecta l’horta i ara, és temps de maduixes. No es poden celebrar les jornades gastronòmiques que obrien la porta a restaurants a preparar plats i menús especials amb aquesta fruita tan maresmenca, però sí és el moment d’incorporar a la cistella de la compra maduixes del Maresme, un dels productes de temporada de marca pròpia maresmenca.

Per les seves característiques climàtiques i orogràfiques, El Maresme és des de fa dècades una zona de referència en la producció a Catalunya de les maduixes. Els terrenys arenosos i pendents on es conreen, en les àrees més muntanyoses del nord de la comarca, s’identifiquen pels seus característics hivernacles.

Les maduixes  del Maresme tenen una tonalitat d’un vermell intens, un gust dolç amb una lleu acidesa, un agradable aroma i una polpa carnosa. Destaca la varietat anomenada pájaro, de forma una mica cònica i de qualitat immillorable.

El fruit de la maduixera ha estat des d’antic una fruita silvestre que s’aconseguia amb la recol·lecció. Al segle XVIII el seu cultiu a Catalunya es va implantar al Maresme, on va anar agafant importància. Per volts de 1920, es va anar estenent a la zona de l’Alt Maresme. I a finals de la dècada dels seixanta, va haver-hi una forta expansió de la producció. A finals dels anys vuitanta, però, la competència presentada per la maduixa de Huelva va provocar una gran davallada que va fer perillar el cultiu a terres catalanes

La solidesa i la qualitat de la maduixa maresmenca, però, va salvar l’embat i especialment els darrers anys, productors i institucions de la comarca treballen per impulsar aquest producte de referència. Un bon exemple en són les Jornades gastronòmiques ‘Temps de maduixes’, que se celebren amb propostes de divulgació a Arenys de Mar, Arenys de Munt, Calella, Canet de Mar, Mataró, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Vilassar de Dalt.

Propostes amb maduixes a instagram
Els comptes d’instagram del Consorci de turisme (@costabcnmaresme) i de Productes de la terra Maresme (@mengemmaresme) han ofert durant aquest mes de maig receptes per preparar a casa, vídeos d’elaboracions de melmelades, maridatges de maduixes amb vins de la DO Alella i moltes coses més.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí